7 čajeva za ublažavanje upala

Upala je prirodno oruđe koje je našem tijelu potrebno za borbu protiv bolesti, liječenje povreda i sprečavanje infekcija. Ali kada upala postane hgronična, ona tada može biti i problematična.

„Mnoge hronične bolesti povezane su s upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka i artritisa“, objašnjava Ale Zozos, magistar medicine. Stalna borba protiv upala niskog stepena također je teška za tijelo i s vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sistema.

Podrška tijelu kod upala višestruki je pristup koji uključuje odgovarajući san, zdrave prehrambene navike i promjenu načina života. Ono što jedemo i pijemo može biti moćno oruđe za borbu protiv upala – pogotovo ono za što je dokazano da posjeduje ključne hranjive tvari koje djeluju protiv hroničnih upala.

Jednostavan način za ublažavanje upale je pijuckanje šoljice čaja. Naime, pijenje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka koje se nalaze u raznim mješavinama čaja imaju snažna protuupalna svojstva.

„Iako razine protuupalnih svojstava variraju od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima osam puta veću antioksidativnu moć od voća i povrća“, kaže Brynne McDowell. Dok pijenje čaja može pomoći u potpori tjelesnog protuupalnog odgovora, McDowell podsjeća da je uvijek važno uzeti u obzir cijelu sliku. Kako bi se zeista smanjila hronična upala, važno je usredotočiti se na cjelokupnu prehranu punu voća, povrća, žitarica, riba i orašastih plodova bogatih hranjivim tvarima, umjesto da se fokusirate na samo jedan sastojak.

Protuupalni čajevi:

1. Zeleni čaj

„Zeleni čaj tema je mnogih istraživačkih studija i sadrži spojeve za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju proupalne puteve u tijelu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprječava kardiovaskularne bolesti“, kaže McDowell. Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte matchu, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim spojevima zvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne učinke na metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.

PROČITAJTE  Pijte čaj od kamilice: Bolje ćete spavati i ublažit će tjeskobu

2. Čaj od kurkume

Kurkuma je poznata po jarko narandžastoj boji, a McDowell objašnjava kako kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv tvari u tijelu koje mogu povećati upalu.

„Budući da kurkuma ima protuupalna svojstva, pokazalo se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bol i upalu. U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba s osteoartritisom koljena primijetilo je poboljšanje artritične boli za 50 posto pri uzimanju dodataka kurkumina“, dodaje Jessica Ederer voditeljica sadržaja i wellness edukacije za Pique Tea.

3. Čaj od đumbira

„Korijen đumbira nevjerovatno je zdrav, pa se zato nalazi u svemu, od kineskih i indijskih začina do slatkiša, proizvoda za njegu i čajevima“, objašnjava Ederer. Prema istraživanju, đumbir (zbog aktivnog sastojka gingerola) ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći tijelu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do boli, uključujući bol u koljenu do bolova u mišićima nakon vježbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Možete kupiti čaj od đumbira ili ga dodati u bilo koju mješavinu čaja (ili ga jesti samostalno).

„Jednostavan način da napravite čaj od đumbira je da skuhate oko centimetar svježe oguljenog korijena đumbira zajedno s listovima ili dodate naribani đumbir u vruću vodu i skuhate“, preporučuje Ederer.

4. Tulsi čaj

Tulsi je nešto manje poznata biljka iz porodice slatkog bosiljka, koji je poznat dodatak u pesto umaku. On ima jači, papreniji okus, a koristio se u praksi tradicionalne medicine poput Ayurvede zbog svoje sposobnosti da tijelo prilagodi stresorima. Nauka sada potvrđuje sposobnost tulsija, koji se lako konzumira u obliku čaja, na mnogo načina pomaže zdravlju, a također ima i protuupalna svojstva na akutne (kratkotrajne upale, poput crvenila oko povrede) i hronične upale (dugotrajna upala, poput artritisa). Čaj od tulsija sam po sebi ne sadrži kofein, ali se obično kombinuje s crnim, bijelim ili zelenim čajem kako bi ublažio njihov okus.

PROČITAJTE  Bosiljak kao lijek. A možete ga koristiti za sve i svašta

5. Čaj od nara

Čaj od nara bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protuupalno djelovanje koje je povezano s bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom kao i drugim upalama.

6. Čaj od kamilice

Ovaj cvjetni čaj sprječava upalu, a može čak biti od pomoći i u liječenju raka. Odličan je dodatak večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu uključivati ​​pomoć pri rješavanju nesanice i olakšavanje probavnih tegoba. Isprobajte čaj od kamilice s kapljicom meda i limuna za umirujući napitak koji ne sadrži kofein.

7. Čaj od cimeta

Poznato je da cimet ima protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje – što ga čini izvrsnim dodatkom bilo kojoj vrsti čaja ili se može samostalno skuhati.

„Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da s vremenom snizi šećer u krvi aktiviranjem oslobađanja inzulina“, kaže Ederer.