6 načina pomoću kojih ćete lakše otpetljati kosu i sačuvati je neoštećenom

Neovisno od kvaliteta i tipa kose, svaka se povremeno petlja i mrsi, a najgore što možete učiniti jeste da je na silu čupate i otpetljavate. Tako kosi samo nanosite štetu, zato nek vam ne bude lijeno da se malo potrudite i očuvate svoju kosu zdravom i lijepom…

Raščešljati kosu na bezbolan način je moguće, ali samo ako tome pristupate na pravi način, objašnjavaju frizeri za mbg. Evo nekoliko korisnih savjeta:

1. Upotrijebite zaštitu za kosu i sredstvo za raščešljavanje

Možda to zvuči kao očigledan savjet, ali da biste otpetljali kosu – upotrijebite sredstvo namijenjeno tome. Postoji čitav niz proizvoda, od sprejeva do krema pa i ulja koji premazuju kosu laganim hidratantnim slojem koji ne osigurava samo hranjive sastojke i omekšivače, već nudi kližući i zaštitni film, tako da je manja vjerovatnoća da nanesete štetu kosi tokom četkanja.

2. Pronađite odgovarajuću četku za za svoj tip kose

Nisu sve četke za kosu iste, kao ni njihova namjena. Za raščešljavanje je, barem u prvom koraku, najbolje upotrijebiti češalj sa širokim zupcima. To je klasična opcija za bilo koji tip kose, posebno za čvorove jer neće prejako uhvatiti i povući kosu te trgati vlasi. Plastične četke s puno zubaca dobro su rješenje za valovitu kosu, no zapamtite da trebate krenuti od dna kose tako da pridržavate rukom gornji dio pramena, jer ga tako nećete cijelog ‘natezati’ i izložiti pucanju. Nakon što ste raščešljali donjih par centimetara postupno prelazite sve do vlasišta.

3. Upotrijebite prste za velike čvorove

Četkica za raspetljavanje vjerovatno je najučinkovitiji alat za opsežno raspetljavanje. Međutim, kad čvor izmakne kontroli, odložite alat i koristite prste. Malo po malo izvlačite vlasi sve dok vam ne ostane ništa kose u čvoru. Tek tada češljem prođite kroz raspetljani dio kose. Kao što kaže frizerka Faith Huffnagle, ‘umjesto da agresivno obrađujete zapetljanja četkom, nanesite sprej izravno u čvor i lagano ga umasirajte prstima da popusti’. Ako otpetljavate čvor u tušu, pri pranju kose, u tome vam može pomoći regenerator.

PROČITAJTE  Različiti benefiti kupke: 5 prirodnih recepata s esencijalnim uljima

4. Koristite svilene dodatke 

Najbolji način za otpetljavanje kose je izbjeći zapetljavanje – a za to frizeri preporučuju dodatke od svile i satena. To je najvažnije kada spavate. – Spavajte sa svilenom ili satenskom jastučnicom, maramom ili kapom, koja omogućuje kosi da klizi dok se okrećete u snu. Svila i saten sprječavaju trenje što dovodi do povlačenja, istezanja kose, lomljenja i petljanja, a ovi glatki materijali pomažu zadržati prirodna ulja u kosi – kaže frizer Miko Branch, suosnivač brenda za njegu kose Miss Jessie’s Original.

5. Kosu raščešljavajte samo kad je suha

Ovaj savjet vrijedi za sve tipove kose, osim za kovrčavu. Naime, za nju je ipak bolje otpetljavati je pod tušem s gomilom regeneratora.  – Očistite vlasište i kosu toplom vodom kako biste uklonili nečistoće, znoj i nakupine proizvode, zatim isperite, a potom nanesite regenerator – kaže Branch. Upotrijebite hranjivi regenerator za nježno uklanjanje čvorova. Vježbajte strpljenje, budite nježni prema kosi i koristite prste i / ili češalj širokih zuba.

6. Održavajte kosu hidratiziranom

Ovo je jednostavan savjet o svakodnevnom održavanju. Hidratori za kosu mogu ojačati kosu omekšivačima, hranjivim tvarima, pojačivačima i vitaminima – čineći kosu otpornijom. Osim toga, često pomažu u zatvaranju kutikule, što će spriječiti da se kosa uopće petlja. Napokon, hidratizirana kosa manje je lomljiva: pa čak i ako se zapetlja, lakše ju je raščešljati.