6 čestih grešaka koje pravimo kad koristimo parfeme!

Parfem ostaje duže na koži ukoliko je hidrirate
Nanošenje ulja ili losiona na kožu produžit će trajanje parfema

Nanošenje parfema najjednostavnija je beauty rutina, ali i tu nam se nerijetko potkradu greške koje mogu pokvariti “efekat” parfema i skratiti vrijeme trajanja mirisa. Provjerite koje to česte greške pravimo pri korištenju parfema i izbjegnite ih kako biste svojom omiljenom mirišljavom bočicom bili još zadovoljniji!

1. Trljate zglobove jedan o drugi nakon nanošenja parfema

Zbog ove greške miris parfema ne traje onoliko dugo koliko bi mogao. Mirisi se stvaraju u notama te postoje gornja nota, srednja nota i bazna nota. Gornje note ispare najbrže (citrusi i voće), srednje note traju malo duže (obično cvjetne), a bazne note traju najduže (drvene note i smole). Kada počnete trljati zglobove, stvara se trenje i toplina zbog koje gornje note izgaraju još brže, te tako miris kraće traje.

2. Ne hidratizujete kožu prije nanošenja parfema

Želite li da miris parfema traje najduže moguće, svakako prije nanošenja parfema hidratizute kožu. Nanošenje mirisa u slojevima biće najbolji potez. Za najduže trajanje mirisa parfemski stručnjaci preporučuju korištenje kreme s istim mirisom kakvog je i parfem. Ako se bojite da će vas od tolikog mirisa boljeti glava, probajte koristiti hidratantnu kremu bez mirisa.

3. Nanosite previše parfema 

Ovdje nije problem samo u tome da prevelika količina parfema koju nosite može smetati ljudima oko vas, nego i prevelika količina može promijeniti miris parfema te on može mirisati loše. Zato je parfem uvijek najbolje malo našpricati na tačke gdje imate puls i to će biti sasvim dovoljno

4. Nanosite parfem na odjeću

Nanošenje parfema na odjeću nije tako velika greška, ali za maksimalan učinak nanesite ga na tačke na tijelu gdje imate puls – vrat, zglobovi, dekolte, laktovi, iza koljena. Pulsirajuće tačke emitiraju toplinu, zbog čega se miris brže razvija. Nanesete li parfem na odjeću, i dalje ćete dobro mirisati, ali efekat parfema puno će brže nestati nego kada je parfem nanesen na kožu.

PROČITAJTE  Beauty tips: Metoda 4-2-4 za besprijekorno čisto i zdravo lice

5. Kupujete parfem kakav ima vaša prijateljica 

Osjetili ste na svojoj prijateljici divan miris i poželjeli ga kupiti i sebi? Prije nego to učinite, svakako biste trebali isprobati kako isti taj miris “funkcioniše” na vašoj koži jer isti miris ne miriše isto na svakome. Razlog tome vrlo je jednostavan – hemijski sastav tijela. Zbog toga se nerijetko dogodi da isti parfem na jednoj osobi miriše odlično, a na drugoj baš i ne.

6. Uvijek koristite isti parfem

Super je kada u moru parfema i mirisa pronađete svoj omiljeni, ali korištenje parfema treba biti zabavno, pa se nemojte bojati isprobati i neke nove mirišljave bočice. Osim toga, ukusi nam se tokom godina mijenjaju pa će vam parfem, koji vam se prije pet ili 10 godina ne bi svidio, možda sada baš odgovarati.