5 razloga zašto je pilates dobar za cijelo tijelo

Happy and cheerful young adult woman in sportswear standing in plank position on fitness mat, spending morning at home

Pilates se posljednjih godina pokazao kao rutina vježbanja koju su odobrili slavni i koja ne samo da će koristiti vašem tijelu, već će i poboljšati vaš um. Vježbama za cijelo tijelo koje također čine čuda za mentalno vježbanje, redovni časovi pilatesa ne samo da će zategnuti i tonirati cijelo tijelo, već će i stabilizovati vaše mišiće, poboljšati držanje i povećati ukupnu snagu.

Ovaj način vježbanja utječe na um i tijelo, a postoji još mnoštvo razloga zašto je toliko popularan. Može se vježbati na nekoliko načina, a trenutno je među Hrvaticama vrlo popularan pilates na spravama. Ako razmišljaš o tome da kreneš trenirati pilates, onda u nastavku saznaj zašto je toliko dobar za cijelo tijelo i um.

Pilates je vježba za cijelo tijelo
Ovaj način vježbanja integrira cijelo tijelo, razvija snagu i fleksibilnost, ali i popravlja posturu. Fokusiranost na trup, ali i cijelo tijelo, kao i povezanost s disanjem tokom vježbanja izdvajaju ovaj trening od ostalih. No ovo je jedan od razloga zašto se ovaj način vježbanja koristi kod različitih rehabilitacija, ali i zašto je popularan među atletičarima.

Smanjuje bol u leđima
Fizikalni terapeuti slažu se da pilates može pomoći kod smanjivanja boli u leđima. Kod mnogih ljudi se bol u ovom dijelu tijela pogoršava s godinama, a izražene su ako su postojale ozljede, pa vježbanje pilatesa može biti efikasan način kako olakšati bol u donjem dijelu leđa. No u slučaju nekih ozljeda vrlo je važno razgovarati s doktorom prije početka vježbanja.

Povećava fleksibilost i mobilnost
Za početak je vrlo važno objasniti razliku između fleksibilnosti i mobilnosti. Fleksibilnost je povezana s rastezljivošću mišića, dok je mobilnost povezana za pokretljivošću zglobova. A mobilnost je nešto čemu trebamo težiti kod vježbanja jer se radi o funkcionalnosti tijela. Kod pilatesa su pokreti vrlo kontrolirali što pomaže kod jačanja snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

PROČITAJTE  Zašto nastaje jutarnji kašalj i kako ga se riješiti

Pilates stvara izdužene mišiće
Redovito vježbanje pilatesa stvara izdužene, vretenaste mišiće zbog kojih će tijelo izgledati uvježbano, ali će i biti fleksibilno. Kod pilatesa se kombinira istezanje i trening snage. Ovi pokreti su vrlo kontrolirani, a kombiniraju se i vježbe otpora. Mnoge studije su pokazale da pilates jača tijelo, ali i popravlja držanje tijela.