5 načina da djetetu pomognete da savlada navike učenja

Većina roditelja muku muči sa svojim školarcima kada su u pitanju školske obaveze, ali to i ne čudi s obzirom na to da su to periodi kada djeca žele saznavati sve oko sebe. Danas, u doba pandemije i online nastave, roditeljima je mnogo teže zadržati fokus svojih mališana na sve one obaveze koje moraju izvršavati, kako tokom nastave, tako i nakon nje. Važno je da stvorite za dijete odgovarajuće uslove za rad, koji će mu omogućiti da bude maksimalno skoncetrisano na domaći zadatak.

Kako to da postignete?

Nemojte da gasite muziku

Možda vam se čini da omiljena muzika vašeg djeteta odvraća njegovu pažnju od domaćeg zadatka, međutim, to ne mora nužno da važi. Sve zavisi od toga koliko se ona glasno čuje i da li ima riječi ili su u pitanju samo instrumentale. Važno je da vaše dijete ne gleda na domaći zadatak samo kao na dosadnu obavezu, već i kao na aktivnost tokom koje može da uživa u nečemu što voli, na primjer, muzici.

Napravite odgovarajući radni prostor za dijete

Izaberite kutak vašeg doma koji će biti rezervisan za vašeg mališana i njegove domaće zadatke. On može da bude u dečjoj sobi, trpezariji ili dnevnom boravku, ali je bitno da za dijete prethodno obezbijedite sav potreban pribor, kako ono ne bi napuštalo ovo mjesto i tako prekidalo rad na domaćem zadatku. Takođe možete na sto staviti čašu vode ili soka, da vaše dijete ne bi imalo izgovor da ustaje i pravi nepotrebne pauze.Pomozite mu u rješavanju teških zadatakaNije grijeh pomagati djetetu oko domaćeg zadatka, ali se potrudite da ga više navodite da ga sam riješi, nego da mu ga vi uradite od početka do kraja, jer je cijela poenta domaćeg zadatka da dijete nauči da samo uči. Ako vjerujete da je vaše dijete sposobno da uradi neki domaći zadatak, ali i pored toga traži vašu pomoć, dajte mu malo vremena da proba samo da ga riješi, prije nego što uskočite da pomognete.

PROČITAJTE  Najčešće greške koje prave novopečeni roditelji

Odredite vremenski period kada se radi domaći

Ako, na primjer, odlučite da vaše dijete svaki dan radi domaći (kada ga ima) tokom perioda od 19 do 20 sati, to će za njega postati rutinska aktivnost, koju će izvršavati sa manje otpora nego u slučaju malo fleksibilnijeg rasporeda.

Udaljite mobilni telefon od vašeg djeteta

Neki roditelji zabranjuju svojoj djeci korištenje mobilnih telefona bar dok ne uđu u pubertet, dok im drugi to dozvoljavaju još od malih nogu. Kojoj god grupi roditelja da pripadate, bilo bi dobro da sklonite mobilni telefon iz vidokruga vašeg djeteta dok ono radi domaći. Prekršite ovo pravilo jedino u slučaju da su mu potrebne odgovarajuće aplikacije sa telefona kako bi završilo svoj domaći.