5 čajeva protiv boli u želucu

Bol i mučnina u želucu mogu biti nuspojava stresa, trudnoće, bolesti kretanja ili neke druge bolesti. Ako se nadate da ćete simptome smiriti prirodnim lijekom, čaj bi vam mogao pomoći.

Šta uzrokuje mučninu u želucu?

Nekoliko je mogućih uzroka mučnine i bolova:

Lijekovi

Kemoterapija

Gastrointestinalni poremećaji

Migrene

Tjeskoba

Depresija

Bolest putovanja

Jutarnja mučnina / trudnoća

Poremećaji štitnjače

Postoji još nekoliko uzroka, a onaj ko nije siguran od čega ima bolove i mučninu, treba potražiti liječnika ili gastroenterologa za odgovore. Ako su simptomi blagi, jednostavno kuhanje tople šalice čaja može vam pomoći.

5 najboljih čajeva za bol i mučninu:

1. Čaj od đumbira

Đumbir se često koristi za smirivanje nelagode u želucu, uključujući mučninu. On potiče probavu, ima protuupalna svojstva, jača imunološki sistem i pomaže u detoksikaciji jetre. Iako ima brojna dobra svojstva, treba biti oprezan s njim jer može sniziti nivo šećera u krvi i krvni protisak, pa dijabetičari i ljudi koji koriste tablete za snižavanje pritiska trebaju biti na oprezu. Njegova svojstva mogu pomoći u smanjenju osjećaja mučnine tokom trudnoće i kemoterapije.

2. Čaj od mente

Sadrži eterično ulje metvice i nema poznate štetne učinke. Metvica opušta probavni sistem, promičući cjelokupnu probavu. Sve te gastrointestinalne blagodati mogu olakšati osjećaj mučnine i nelagode u želucu. Ugodan miris čaja smiruje nervni sistem, a čaj predstavlja odličan tretman za ublažavanje grčeva, vjetrova i probavnih smetnji. Također, menta je popularna alternativa za liječenje sindroma iritabilnog crijeva (IBS), crijevnog poremećaja koji uzrokuje bol u trbuhu, nadutost, nepravilan rad crijeva.

3. Čaj od kamilice

Kamilica je cijenjena kao probavni relaksant i korištena je za liječenje različitih gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadimanje, probavne smetnje, proljev, anoreksiju, mučninu, bol i povraćanje.

4. Čaj od komorača

PROČITAJTE  Istraživanje o menstruacijama donijelo šokantno otkriće koje je zabrinulo mnoge žene

Komorač olakšava mišiće probavnog trakta. Čaj od komorača smanjuje nadutost, ali i mučnine. On može pomoći smanjiti intenzitet mučnine tokom menstruacije.

5. Čaj od sladića

Korijen sladića široko se koristi kao zaslađivač u mnogim namirnicama i pićima, ali unatoč ugodnom okusu nudi i neke zdravstvene beneficije. Prema istraživanjima, jedna od tih blagodati je sposobnost smanjenja simptoma probavne smetnje i mučnine.

Ako osjećate bol ili mučninu u želucu, kuhanje jednog od ovih pet čajeva može ublažiti simptome. Ako se nelagoda nastavi ili postane bolnija, obratite se svom ljekaru jer je to možda znak ozbiljnijeg problema, piše Mind Body Green.