4 stvari koje svaki zubar želi da znate

Očigledno je da je oralna higijena važan dio vaše svakodnevne rutine.

Budimo iskreni: sa divnim, bijelim osmijehom, zaista možete poboljšati svoje samopouzdanje. Što je još važnije, problemi sa oralnim zdravljem, kao što su karijes, upala desni i bolni zubi uopšte nisu zabavni.

U nastavku naučite kako da održavate zdravlje zuba, tako da vaš stomatolog neće imati puno posla na redovnom pregledu.

#1 Kako možete prirodno izbijeliti zube?

Čišćenje zuba mješavinom zdrobljenih jagoda i malo sode pomaže u uklanjanju mrlja i osvježavanju. To se može učiniti sigurno jednom do dva puta mjesečno. Takođe pomaže ispiranje usta vodenim rastvorom koji sadrži vodonik-peroksid.

#2 Koja je najbolja zubna pasta?

Nađite pastu za zube koja sadrži što je moguće manje hemikalija i visoku pH vrednost (manje kisele). Treba da sadrži što manje glicerina, fluorida, fenola i vještačkih boja.

#3 Kako se treba pobrinuti za četkicu?

Klasičnu četkicu za zube sa najlonskim dlačicama treba zamijeniti svakih dva do tri meseca, a četkice sa električnom glavom na četiri do šest meseci. Takođe je važno da četkica za zube uvijek bude potpuno osušena prije nego što je stavite u plastičnu posudu.

#4 Kako možete da zaštite zube od mrlja od kafe?

Pranje usne šupljine vodom odmah nakon ispijanja kafe pomaže da se neutrališe pH. Malo mlijeka u kafi takođe može pomoći u promjeni boje vaših zuba.

PROČITAJTE  Može li vakcina protiv koronavirusa utjecati na menstrualni ciklus