3 najvažnija sastojka koja čuvaju zdravlje: Šta treba da jedete da se ne biste razboljeli na jesen

0
236

Na jesen se značajno povećava rizik od razvoja mnogih bolesti, posebno problema sa gastrointestinalnim traktom, gripa, prehlade. Upravo zato je važno pojačati ishranu namirnicama bogatim cinkom i selenom, a u njihove najbolje izvore spadaju riba i morski plodovi, jaja, integralne žitarice, mahunarke i meso.

Tijelo najbolje apsorbuje gvožđe iz mesa i džigerice. Nutricionistkinja je takođe skrenula pažnju na vitamine grupa B, C i D. a koji se mogu naći u paprici, brokoliju i karfiolu. Takođe, tijelu su potrebne omega-3 masne kiseline, koje se osim u ribi, mogu naći i u semenkama i biljnim uljima.

Dijetetičari su sastavili listu namirnica neophodnih za jačanje imunog sistema u jesenjem periodu.

Voće i povrće

Izvori vitamina i različitih enzima potrebnih dok haraju sezonske bolesti su voće i povrće. Zato se preporučuje da svakog dana unesete najmanje 500 g voća i povrća. Prema preporukama nutricionista, trebalo bi da jedete sezonsko voće kao što su šljive, jabuke, breskve i kajsije, koje su u ovom periodu najbogatije vitaminima i mineralima. Redovna konzumacija ovih korisnih namirnica će spriječiti i zarazne bolesti, ističu ljekari.

Ugljeni hidrati

Najvažnije je da tokom jeseni imate uravnotežen jelovnik, da zanemarujete zdrave namirnice i ne pretjerujete sa gotovom hranom iz prodavnice, kao ni brzom hranom. Našem tijelu na jesen su potrebni i složeni ugljeni hidrati, a u ovu grupu spadaju:

-žitarice,

-hljeb od žitarica,

-tjestenine,

-meso,

-riba,

mliječni proizvodi.

-Vitamin D

Na jesen, uslijed nedostatka sunčeve svjetlosti, dolazi do deficita vitamina D u našem tijelu. Najoptimalniji način da nadoknadite manjak ovog važnog vitamina za imunitet, jeste kroz suplementaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here