Riješite se žgaravice pomoću ova dva moćna napitka

1 od 5 osoba pati od žgaravice

Žgaravica se može opisati kao gorući osjećaj u grudima. Ona sama po sebi nije opasna, ali ukoliko se često ponavlja može biti jako iritantna pojava.

Nastaje kada se mišić koji zatvara dio između jednjaka i želuca ne radi dobro svoju ulogu poklopca. On treba da spriječi želudačnu kiselinu da izađe iz želuca. Onda kada se on ne zatvori, želudačna kiselina prolazi u jednjak i iritira ga, piše Stil.

Neki ljudi osjećaju neprijatnost u grudima, a neki čak i u grlu. Ponekad je ovakvo vraćanje kiseline praćeno i bolovima u grudima i nerijetko izazove brigu da se radi o srčanom problemu.

Evo šta izaziva žgaravicu:

Hrana koju jedete

Izbjegavajte previše masnu i previše začinjenu hranu jer ona zna da iritira želudac.

Način na koji jedete

Jedite polako i dobro sažvaćite hranu, jer će se u suprotnom javiti žgaravica. Ukoliko jedete brzo, kiselina u želucu ne stiže da se prilagodi i javlja se ovaj problem.

Vrijeme kada jedete

Ukoliko jedete prije spavanja, sasvim je izvjesno da će sila gravitacije da odradi svoj posao, da poklopac neće da se zatvori do kraja kada legnete i da će kiselina da pobjegne iz želuca.

Izbjegavajte previše vruće napitke, kao i gazirana i alkoholna. I previše kofeina može da izazove kiselinu.

Ova 2 napitka će vam pomoći da se riješite ovog problema u kratkom roku:

Napitak od bosiljka

U proključalu vodu stavite nekoliko listova bosiljka i sačekajte 15 minuta. Nakon toga procijedite i napitak je spreman.

Napitak sa cimetom

Cimet je odličan lijek za probleme sa varenjem i generalno sve želudačne tegobe. U vodu dodajte kašičicu cimeta i zagrijavajte, ostavite da ključa 2-3 minuta, a nakon toga sklonite da ringle. Ovaj čaj treba piti dva do tri puta dnevno.

PROČITAJTE  Kafa neće naštetiti srcu, ali ima i jedna vrlo loša vijest