10 krucijalnih razlika između prosječnih i pametnih roditelja

Biti roditelj je daleko od jednostavnog, a biti mudar roditelj koji može da izađe na kraj sa svojom djecom je možda jedna od stvari koje je najteže postići.

Svi znamo koje su muke roditeljstva i koliko je nekada teško naterati djecu da budu poslušna i izvršavaju svoje obaveze ili da pojedu to povrće iz tanjira bez mnogo pregovaranja i borbe.

Mudar roditelj zna da djeca ne slušaju, već posmatraju šta to rade njihovi mama i tata i na osnovu toga formiraju sopstveno ponašanje. Ako dijete možda neće nešto da vas posluša, možda je vrijeme da se preispitate i da razmislite da li zapravo vašem malom mezimcu pristupate na mudar način ili se sa njim preganjate kao da ste mu vršnjak.

Prosječan roditelj provodi sve svoje slobodno vrijeme sa djecom, dok mudar roditelj brine i o sebi, čime daje dobar primjer.
Djeca mudrog roditelja će, poučena primjerom, izrasti u odrasle ljude sposobne da se staraju sami o sebi.

Prosječan roditelj se bavi posljedicama, a mudar uzrocima problema.
Najlakše je dijete kazniti i izgrditi za nešto što nije smjelo da uradi, ali mudar roditelj će se prije zabaviti uzrocima ovakvom ponašanja svog djeteta – jer kad otkrije uzrok, lakše će popraviti ishod neposlušnosti.

A svi već dobro znamo da kazne i grdnje često ne urode plodom, već izazovu i suprotan efekat.

Prosječan roditelj daje odgovore, a mudar uči djecu da ih sami nađu.
Kada dijete pogriješi, prosječan roditelj mu kaže „nemaš pojma“ i ponudi djetetu tačan odgovor, a mudar roditelj natera djete da samo razmisli koliko god da mu vremena za to treba, i samo nađe tačan odgovor.

Prosječan roditelj poredi dijete sa drugima, dok mudar ohrabruje dijete da bude to što jeste.
„Kako to da je Marko dobio 5, a ti 2?“ Ovo je često pitanje kojeg smo se naslušali tokom našeg odrastanja i svi znamo da u nama nikako ne izaziva želju da budemo bolji od Marka, već upravo suprotno. Mudar roditelj je svjestan ovoga i nikada neće dozvoliti sebi da uporedi svoje dijete sa drugim.

PROČITAJTE  IZ MOG UGLA Prof. dr. Kemal Dizdarević: Šta su emocije, a šta osjećaji

Prosječan roditelj pazi da dijete ne pogreši, dok mudar pusti dijete da pogriješi povremeno.
Greške su najbolji način učenja i to mudar roditelj dobro zna. On ne pokušava da zaštiti djecu od eventualnih grešaka jer shvata da mu time nikako neće pomoći u životu pošto su greške i porazi nešto sa čim moramo da naučimo da se izborimo sami.

Prosječan roditelj kaže “ne radi to”, dok mudar kaže “razmisli o posljedicama”.
Mudar roditelj nikada ne izgovara naređenja i ne očekuje od svog djeteta da ga slijepo posluša, tako da njega nikada nećete čuti da izdaje direktive za koje očekuje da se slijepo ispoštuju, već svoje dijete uputi da samo razmisli o posljedicama koje će nastati ukoliko se ipak odluči da uradi nešto. Tako se dijete uči da snosi odgovornost za svoje postupke.

Prosječan roditelj se trudi da bude dobar, a mudar onakav kakav jeste.
Mudar roditelj je svjestan toga da nije idealan, i takođe se trudi da to pojasni svojoj djeci, ne dozvoljavajući im da stvore mišljenje o tome kako je roditelj bezgrešno i savršeno biće.

Niko nije savršen, i mudar roditelj zna da je to nešto na šta mora da pripremi svoje dijete od samog starta.

Prosječan roditelj misli da je učitelj, dok mudar roditelj shvata da je neophodno da bude više
Iako roditelji misle da ne treba biti prijatelj svom djetetu, to nije tačno. Mudar roditelj zna da je prijateljska ruka nekad neophodna u roditeljstvu i da je njegov zadatak mnogo veći od zadatka da samo poduči svoje dijete nekim stvarima u životu.

Prosječan roditelj kaže djetetu šta mora da uradi, dok mudar pokaže djetetu zašto je način koji predlaže bolji.
Mudar roditelj ne očekuje slijepu poslušnost, već i kada zahtjeva nešto od svog djeteta on mu dobro objasni zašto se njegovo rešenje mnogo bolje od djetetovog. Na taj način mu on samo pomaže da donese ispravnu odluku, a ne donosi je umjesto njega.

PROČITAJTE  Vitamini za djecu: Kako prepoznati koji im nedostaju?

Prosječan roditelj zahtjeva od djeteta da drži riječ, dok mudar sopstvenim primjerom pokaže kako se to radi.
Primjerom, ne prekorom. Mudar roditelj zna da od poslušnosti nema nekih benefita i zato se trudi da svoju djecu poduči ličnim primjerom jer će njima mnogo lakše pasti da izvršavaju zadatke koji se od njih traže kada budu svjesni da roditelj koji traži određene stvari i sam ispuni svoje obećanje, piše BrightSide.